Come if you dare,
spirits of Purcell 2015
“Come-if-you-dare_flyer"
 
Het Koor voert u mee langs helden, goden en tragische liefdesgeschiedenissen van koningen en koniginnen uit de dramatische opera’s van Henry Purcell. Voel de magie van zijn nimfen en geesten en de betovering van zijn magistrale muziek. Maar beleef ook de aardse genoegens van wijn en liefde in zijn scabreuze kroegliederen.

De veertig zangers en zangeressen van Het Koor onder leiding van Peter-Paul van Beekum worden ondersteund door professionele solisten en begeleid door een Barok-ensemble van clavecimbel, strijkers en blazers. Hun reis langs de ‘Spirits of Purcell’ wordt op een unieke manier geënsceneerd tegen een achtergrond van de sfeervolle ‘Wallhangings’ van beeldend kunstenares Margriet Luyten.
Bosch Parade 2014
Bosch-Parade_flyer
 
Geluiden van een groot aantal organische waterfluiten zijn het uitgangspunt voor een bizar koorwerk dat zich op het Fluitend Vlot afspeelt. De arbeid die moet worden verzet om deze klanken voort te brengen, verwijst naar de strijd om het bestaan die de mens dagelijks moet voeren.

Sinds 2010 worden de Bossche wateren in juni bevaren door Bosch Parade. Een wonderlijke armada van vaartuigen en objecten die geïnspireerd zijn op het werk en gedachtegoed van de middeleeuwse Jheronimus Bosch. Kunstenaars uit alle disciplines (beeldende kunst, theater, dans, muziek, architectuur) werken samen met groepen enthousiaste amateurs en vrijwilligers aan deze kunstzinnige optocht te water.

Martien Groeneveld, visual-soundartist nodigde Het Koor uit om als uitvoerenden zijn kunstwerk te bevolken en over de Dommel te navigeren.
Carl Orff’s Carmina Burana 2012
Nederlandse hertaling Willem Wilmink
Carmina-Burana---Flyer-1
 
De Carmina Burana is een serie Latijnse en Duitse liederen en gedichten uit de 13e eeuw, geschreven door rondtrekkende studenten en geestelijken. Zij verhalen over de ontluikende natuur in de lente, de verheerlijking van het vrije leven (met veel drank) en de zinnelijke liefde. Het geheel wordt omlijst door een hymne aan Fortuna, de godin van het lot.

De versie die Carl Orff hiervan maakte is wereldberoemd. Het bijzondere aan deze uitvoering is de Nederlandse hertaling van Willem Wilmink. De lofzang op natuur, leven en liefde krijgt vorm in vloeiend Nederlands. Met de aarde als honingzoet dal, waarin Amor veel heerlijks en begeerlijks brengen zal. En met een bospad vol kleurrijk bladertooi en bloesemschat, door Flora opgehangen. Terwijl de vogelen des velds het leven fleur geven met hun gezangen.

Uitgevoerd met het Nijmeegs Kamerkoor, kinderkoor Fermaatjes, ’s-Hertogenbosch, het kinderkoor van vrije school Meander, Nijmegen en musici en solisten van Fontys Conservatorium in de N.H. Grote Kerk in ’s-Hertogenbosch, De Boskapel in Nijmegen en het Citadel College in Lent.
Rozerood de morgen 2012
Liederen over dag en nacht
Rozerood-de-morgen---Flyer
 
De vierentwintig uren die een etmaal telt, het verstrijken van de dag. Morgen, middag, avond en nacht worden bezongen in een aantal romantische liederen van midden negentiende tot eind twintigste eeuw en van componisten als Saint-Saëns, Diepenbrock, Reger, Andriessen, Kodály, Persson en Whitacre.

Precies getimed met de zonsondergang gaf Het Koor enkele concerten waardoor tijdens het concert het van kleur veranderende licht dat door grote, gebrandschilderde ramen de kapel binnenstroomde elk lied zijn eigen sfeer gaf.

Uitgevoerd in de kapel van Coudewater in Rosmalen.
Kerstzang Boldershoeve Druten 2011
Druten---Kooroptreden
 
Of de os en de ezel het kindeke Jezus nu wel of niet met hun adem warmhielden, op de jaarlijkse levende kerststal van zorgboerderij De Boldershoeve speelden dieren een glansrol. De boerderij van stichting ‘s Heeren Loo is een plek bij uitstek om het eeuwenoude kerstverhaal uit te beelden. Er is stro, er zijn stallen, er lopen dieren en de cliënten van ‘s Heeren Loo kruipen met ongekend enthousiasme in de rol van Jozef, Maria, herder of engel. Zij genieten minstens zoveel als het publiek.

Elk jaar zingt Het Koor een uitgebreid programma van alle kerstklassiekers om bij te dragen aan de winterse sfeer.
The Armed Man 2011
A Mass of Peace
The-Armed-Man-IMG_7398
 
Op 4 mei 2011 werd in samenwerking met het Filharmonisch Orkest 's-Hertogenbosch een uniek en grootschalig evenement georganiseerd: de uitvoering van The Armed Man, A Mass of Peace van de uit Wales afkomstige componist Karl Jenkins. Aan deze zelden in Nederland uitgevoerde vredesmis werken maar liefst 250 uitvoerenden mee, beroepsmusici en amateurs, jong en oud.

De titel The Armed Man is gebaseerd op een 15e-eeuws volksliedje waarop soldaten marcheerden: l’Homme armé. Het werk werd in 1999 gecomponeerd in opdracht van het museum The Royal Armories (de Koninklijke Arsenalen) in Leeds ter gelegenheid van de Millenniumvieringen, en de première vond een jaar later plaats in de Londense Royal Albert Hall. Het stuk was oorspronkelijk opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo-oorlog. Evenals het War Requiem van Benjamin Britten is The Armed Man een anti-oorlog stuk. Heroïsche teksten over oorlog en geweld worden gevolgd door smartelijke teksten over de gevolgen van dat geweld en eindigen met woorden van hoop op een duurzame vrede.

Uitgevoerd samen met het Filharmonisch Orkest 's-Hertogenbosch, Dutch Pipes and Drums, Slagwerkgroep Conservatorium van Fontys Hogeschool Tilburg, het JeroenBoschKoor, Orpheus Ensemble Dordrecht, Schola Cantorum ‘Die Sangeren onser liever Vrouwen’ van de Kathedrale Basiliek Sint-Jan 's-Hertogenbosch, Projectkoor Gelderland en enkele solisten van het Internationaal Vocalisten Concours in het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch.
Requiem aeternam
Fauré 2010
Requiem-Fauré---Flyer-1
 
Een bijzondere uitvoering op een bijzondere locatie. Voor de uitvoering van het requiem van Fauré transformeerde Het Koor een enorme fabriekshal in een concertzaal. In deze vervreemdende sfeer werden enkele indrukwekkende voorstellingen gegeven.

Gabriel Fauré componeerde zijn Requiem op 42-jarige leeftijd, waarschijnlijk geïnspireerd door de dood van zijn vader in 1885. Zijn moeder stierf twee weken voor de première en hoewel Fauré zelf zei dat hij het ‘voor zijn plezier’ had geschreven zal de dood van zijn ouders aan de compositie hebben bijgedragen. Het Requiem begint heel rustig en is daardoor zo indrukwekkend. Door zo eenvoudig te beginnen, krijgen de volgende nuances hun volle betekenis; de verschrikkingen van de dag des oordeels. Het laatste deel ‘In Paradisum’ ademt een sfeer van rust en eeuwige zaligheid. Al met al heeft dit Requiem een vredig, berustend karakter. Een ‘slaaplied voor de dood’ is het wel genoemd.

Uitgevoerd met het Samengesteld Conservatorium Orkest (SCO) en solisten van Fontys Conservatorium in Fabriekshal SAFE, De Gruytercomplex in ’s-Hertogenbosch.
Voorjaarskriebels 2010
Voorjaarskriebels-2010---Flyer-
 
De krokussen schieten uit de grond, de bomen lopen uit en de vlinders vliegen in het rond. Het Koor zingt wereldlijke liederen uit de Renaissance en de Romantiek met een heerlijk lentegevoel. Werken van Jacob Arcadelt, John Dowland, Orlando Gibbons, Orlando di Lasso, Thomas Morley, Edward Elgar, Camille Saint Saëns, Ralph Vaughan Williams en Benjamin Britten

Uitgevoerd in de kapel van Coudewater in Rosmalen.
Jubileumconcert Het Koor 25 jaar 2009
Het-koor-25-jubileum
 
Met een zondagmiddagconcert in zomerse sferen vierde Het Koor in 2009 het 25-jarig jubileum. Voor een publiek van ’Vrienden van Het Koor’ werden stukken gezongen van Carl Orff (1895-1982), Thomas Tallis (1505-1585), John Dowland (1563-1626), Franz Schubert (1797-1828), Johann Sebastian Bach (1685-1750), Anton Maessen (1919-1997), Johannes Brahms (1833-1897), Camille Saint-Saëns (1835-1921), Juan del Encina (1468-1530), Tiny van den Boomen (1955), Bruce Springsteen (1949), Nino Rota (1911 – 1979), Bardos Lajos (1899-1986), Arthur Sullivan (1842-1900) alsook enkele volksliedjes van onbekende hand.

Uitgevoerd in de tuin van De Azijnfabriek in ’s-Hertogenbosch.
Afscheid Tiny van den Boomen 2006
Tiny_
 
Na 23 vruchtbare jaren nam Het Koor afscheid van dirigent en huiscomponist Tiny van den Boomen. Hij richtte het Koor mede op en was de stuwende kracht achter het bedenken en produceren van een groot aantal projecten. Tiny componeerde in de loop der jaren speciaal voor Het Koor ‘Het Uur U’ (1991), ’Lucifer’(1994), ‘Er denkt in mij’ (1999) en dirigeerde een groot aantal uitvoeringen van werken van andere componisten.

Voor het afscheidsconcert kon Het Koor kiezen uit een omvangrijk en gevarieerd repertoire dat in de loop der jaren is opgebouwd. Zij zongen onder andere 'A gentleman’s honor’ van Philip Glass, Zu spät van Zoltán Kodály, Finlandia van Jean Sibelius, As torrents in summer en My love dwelt in a northern land van Edward Elgar, The evening primrose van Benjamin Britten, het Kyrie uit de Messa Creola van Ariel Ramírez, O Fortuna en Fortune plango vulnera uit de Carmina Burana van Carl Orff, het Kyrië uit de Missa pro defunctis van Christobal de Morales, Bohemian rhapsody van Queen en het Dies irae van Wolfgang Amadeus Mozart.

Uitgevoerd in De Azijnfabriek in ’s-Hertogenbosch.
God dat heb ik weer 2003
flyer-God-dat-heb-ik-weer!
 
Een voorstelling waarin klassieke, religieuze muziek wordt omlijst met wereldse teksten van alledag. Het bijzondere van deze voorstelling is dat Het Koor de oorspronkelijke muziek, uit verschillende tijdsperioden en uit verschillende culturen, in een theatrale context plaatst. De koorwerken worden traditioneel gezongen en muzikaal begeleid. De tekstfragmenten worden gepresenteerd door drie acteurs. Ze versterken de sfeer die de muziek oproept, maar brengen tegelijkertijd contrasten aan. De bewegingen van een danseres vormen een verbindend lijnenspel in het geheel.

Uitgevoerd met strijkersensemble, organist, sopraan soliste, drie acteurs en een danseres in de NH Grote Kerk in ’s-Hertogenbosch.
show sidebar & content